26.02.2023

Sõidukilaen vs liising – 8 põhjust, miks valida sõidukilaen.

Kaalud uue sõiduki soetamist, kuid painab üks tüütu küsimus – kas võtta ostuks sõidukilaen või liising? Käesolevas blogipostituses vaatame, miks tasuks otsus langetada just sõidukilaenu kasuks ning millised on selle plussid võrreldes liisinguga.
Oled omale välja valinud vanema sõiduki või jääb uue ostmiseks kogutud rahast veel puudu? TF Banki sõidukilaen on abiks, et saaksid soetada vajaliku sõiduki, olgu selleks ATV, jett, mopeed, auto, mootorratas, vanem matkabuss, väikepaat, jaht vm. Nii ei pea Sa oma unistust edasi lükkama või korraga välja käima suurt rahasummat ja saad kohe oma kirge nautima hakata.
 

Miks on sõidukilaen parem kui liising?

  • Sissemaks 0 €
  • Auto, ATV, paat, tsikkel vm kuulub kohe Sulle, mitte pangale
  • Kaskokindlustus vabatahtlik
  • Võimalik katta ka sõiduki ostuga kaasnevad lisakulud (registreerimine, remont, rehvid vms)
  • Sõiduki vanus pole oluline
  • Hindamisakti ei ole vaja
  • Tasuta ennetähtaegne tagastamine
  • Laenusumma 1000–20000 €, tagasimakseperioodiga kuni 10 aastat
  • Sobib ükskõik millise sõiduki ostmiseks
  • Kiire asjaajamine – positiivse laenuotsuse korral laekub raha juba samal tööpäeval
 
Sõidukilaenu võtmine on parim valik, kui soovid, et sõiduk kuuluks kohe Sulle, mitte pangale. Nii saad otsustada paindlikumalt kaua sõidukit omada soovid, millal müüa ja vahetada või näiteks seda tuunida. Lisaks võib sõidukilaenu võtmine olla pikemas perspektiivis taskukohasem.

 

 

Sõidukilaen annab rohkem valikuvabadust:

1. Sõidukilaenu puhul pole sissemaksu vaja.
Liisingu puhul on üheks suurimaks mõttekohaks sissemakse leidmine, ja siin me ei räägi mõnekümnest eurost. Tavaliselt jääb liisinguandjate sissemakse nõudeks 10–25%. Sõidukilaenuga ostes on sissemakse 0 € ning üks mure vähem, mille üle oma pead vaevata.

2. Sõidukilaenuga säästad ka muudes lepingukuludes.
Liisinguga lisanduvad laenusummale reeglina nii kohustuslik kaskokindlustus kui lepingutasu vähemalt 200–250 €. Sõidukilaenu puhul on lepingutasu madalam, alates 50 €. Liisinglepinguga seonduvaid kulusid on aga veelgi. Näiteks nõutakse vanema sõiduki puhul hindamisakti. Samuti võib liisingulepingu ennetähtaegne lõpetamine maksma minna 250-500 €. Sõidukilaenu puhul on aga laenu ennetähtaegne tagastamine TF Bankis tasuta. 

3. Püsivad maksetingimused
Kuigi liisingu igakuised osamaksed on üldjuhul väiksemad kui autolaenu puhul, ei tohi unustada ka EURIBORi mõju. Kui EURIBORi intressimäär järsult tõuseb, suureneb ka sinu kuumakse. Sõidukilaenu puhul on püsiv kuumakse suurus ja neid ei mõjuta mingid tegurid, seega ei saa need lepinguperioodi jooksul muutuda.

4. Saad rahulikult sobivaimat sõidukit valida.
Liisingu saamiseks peab olema ette näidata konkreetne sõiduk. Tihti on määravaks ka, mis müüjaga on tegu. Sõidukilaenu puhul kantakse raha otse Sinu kontole. See võimaldab Sul rahulikult seda õiget autot, mootorratast, ATV-d, paati vm erinevatest portaalidest, esindustest ja müügiplatsidelt või lausa teisest riigist otsida. Müüjaks võib olla nii eraisik kui ka juriidiline isik. Oluline, et esitaksid peale raha laekumist 30. päeva jooksul meile ametlikud ostu tõestavad dokumendid.

5. Vanus ja mark pole olulised.
Tegelikult pole isegi liik oluline. Sõidukilaenuga võid soetada ükskõik millise sõiduki sõltumata selle vanusest. See ei pea olema isegi sõidukorras. Kasuks tuleb see näiteks just siis, kui oled vanemate autode austaja ning soovid vana auto ise oma nägemise järgi korda teha. Liisingu puhul kehtib ostetavale autole maksimaalne vanuse piirmäär.

6. Sõiduk on kohe Sinu oma
TF Banki sõidukilaenuga ostmisel saad koheselt ka sõiduki omanikuks. Liisingu puhul jääb aga omanikuks liisinguandja ning auto või muu sõiduk saab Sinu omaks alles liisinguperioodi lõpus eeldusel, et valitud liisingutüübiks on kapitalirent või kapitalirent jäägiga. Kasutusrendi puhul maksad üksnes kasutusõiguse eest ning selle lõppedes läheb sõiduk tagasi liisinguandjale. Sõidukilaenu puhul tasud igakuiselt intresse ja kuuhaldustasu. Sõiduki omanikuna on Sul seda soovi korral oluliselt lihtsam edasi müüja. Liisingu puhul pead tegelema bürokraatiaga.

7. Saad katta ka muud lisakulud
Sõiduki hind pole tihti ainuke väljaminek. Natuke ette arvestades saad sõidukilaenuga katta ka sellised kulud nagu registreerimine, remont ja rehvid.

8. Sul on palju rohkem otsustusõigust.
Näiteks liisingu puhul ei saa sõidukit ümber ehitada nii nagu endale meeldiks. Samuti on kaskokindlustus kohustuslik - nii võib liiklusvahendile minev kulu olla kaks korda suurem kui sõidukilaenu puhul. Märgime ka ära, et liisinguandja võib seada erinevad piirangud sõiduki kasutamiseks (nt läbisõidu piirang). Sõidukilaenu puhul saad aga autot tuunida ja kasutada nii nagu soovid. Samuti pole kaskokindlustus kohustuslik, vaid valikuline.

Lõppkokkuvõttes on oluline kaaluda oma rahalist olukorda, mõelda aja väärtusele ning valikuvabadusele, et otsustada, milline variant on parim just Sulle. Sõidukilaenu võtmine võib olla suurepärane valik, kui soovid vanemat sõidukit hankida, olla selle omanik kohe algusest peale ning saada paindlikumad tingimused. Samas kui liising võib olla hea valik neile, kel on sissemakse tarvis raha olemas ning soovivad uuemat ja kallimat sõidukit soetada.

Soovid rohkem teada?